Ampliació de la Garantia de Reparacions a 6 Mesos Sense Limitar-la als Kilòmetres

Després de la derogació del Decret català 298/93 de tallers, l’Agència Catalana de Consum de la Generalitat fa la següent interpretació legal, que afecta, des del dia 29 de novembre de 2023, als tallers catalans.

La nova interpretació de l’ACC, és que la derogació d’un decret sectorial comporta l'aplicació de la normativa general (aquí podeu consultar aquest informe) implica que:

  •  No s’apliqui el Real Decreto estatal de tallers 1457/1986 que, en idèntics termes que abansaplicava el Decretcatalà fins alpassatnovembre, defineixaspectesrellevants del serveidelstallerscom: termini de garantia, despesesd’estada, ús de recanviusat, no garantia del recanviaportatpelclient, etc., ja que pel que fa a les competències de Consumestanttransferides a la Generalitat de Catalunya.
  • Als tallers catalans, per tant, s’aplica el Codi de Consum de Catalunya que estableix un període de garantia general de 6 mesos a qualsevol servei prestat a un consumidor, sense tenir en compte el pacte entre les parts o els quilòmetres recorreguts després de la reparació, per exemple.
  • En el  casd’unainspecció als tallersperquès’estipuli a la sevaOR/pressupost/factures el noutermini de 6 mesos de garantia, irebeu un acta d’inspecció, per aquest assumpte, lliureu-la urgentment al vostre Gremi.
  •  L’ACC no preveu fer cap norma específica per a tallers catalans i proposa elaborar un Codi de Bones Pràctiques pels tallers i exposa la condició que tots els tallers es sotmetin a les Juntes Arbitrals - JACC (és a dir, que no puguin accedir al control judicial en casos de reclamacions de consumidors, doncs, només podran resoldre el conflicte les JACC).

Situació actual

Des de la FECATRA procedirem a presentar un propi informe jurídic per intentar revertir una situació que genera a tots els tallers de Catalunya, unes obligacions que no es donen a cap altre CCAA.

El pròxim mes de maig, un cop finalitzat el nostre informe, us convocarem a un Webinar informatiu, per donar-vos explicació de l’abast i conseqüències de la seva aplicació.

Entretant, l’Agència té la capacitat d’obrir expedient sancionador, davant qualsevol denúncia, per tant, ens veiem obligats a recomanar-vos, que actualitzeu el text referent a la garantia, i que el taller ho incorpori a les seves factures, pressupost i fulls d’encàrrec.

Proposem el següent a d’acord amb la interpretació jurídica de la FECATRA atenen l’actual situació després del criteri interpretatiu de l’ACC. Per tant, es tracta d’una proposta de la qual no podem descartar interpretacions en contra per part dels serveis d’inspecció de consum i que, en tot cas, pot ser modificada pel propi assessorament legal contractat pels agremiats:

 

  • Aquesta reparació està garantida per 6 mesos (aplicable sols als consumidors i usuaris).
  •  
  • Per als no consumidors i usuaris, aquesta reparació està garantida per 3 mesos, llevat vehicles industrials que és de 15 dies i, en qualsevol cas, es considerarà extingida si el vehicle ha recorregut més de 2.000 km (art. 16 RD 1457/1986).
  •  
  • Tot això s’entén sens perjudici del fet que les peces noves, subministrades pel taller en la reparació tinguin un termini de garantia superior, en aquest cas i per a aquestes peces regirà el termini fixat per la normativa de Consum.
  •  
  • Per les peces reacondicionades o de 2a mà, subministrades pel taller, es donarà 1 any de garantia; aplicable sols als consumidors i usuaris. *Tot plegat, excepte el material de desgast que ho està, per la seva naturalesa, segons el quilometratge i l'ús indicat pel fabricant*.
  •  
  • Els no consumidors i usuaris es sotmeten a l’acord de les parts i, subsidiàriament, a la regulació civil de l’arrendament d’obra.
Compartir
FaceBook  Twitter  

Identificació de les companyies asseguradores que no respecten el preu-hora establert i publicat al cartell

Volem identificar les asseguradores que no respecten el preu de la mà d'obra



Tenim queixes de molts tallers que el preu de la mà d'obra que abonen les asseguradores està molt per sota del preu anunciat en la tarifa de preus d'obligada exhibició.

  • Aquesta conjuntura s'excusa, per part d'algunes asseguradores, sota el pretext de l'acord establert per ser "taller col·laborador". Sens dubte, un eufemisme de la paraula "imposició".
  • Al marge de la situació anterior, els tallers "no col·laboradors" també han de transigir amb aquesta limitació i es veuen obligats a aplicar el preu que estableix l'asseguradora, so pena de ser assenyalat com a "tallers non grats".

 

La circumstància anterior ha estat un dels motius de la denúncia que per mitjà de la Confederació espanyola hem presentat contra l'Estat espanyol davant la Unió Europea per les males pràctiques de les asseguradores. No obstant això, el procediment obert davant la Comissió Europea -que segueix el seu curs- i que CECRA (Organització Europea que agrupa les associacions nacionals del sector de l'automòbil i els consells europeus de concessionaris de marca) està estenent a altres països, no pot paralitzar altres accions en la denúncia pública d'unes pràctiques que van en contra de la sostenibilitat dels tallers de reparació i, també, dels nostres propis clients.

Amb la finalitat de recaptar informació contrastada que ens permeti denunciar públicament a la/les asseguradora/es que més danyen el nostre dret a aplicar el nostre preu de mà d'obra, li demanem que contesti la breu enquesta disponible aquí.

Compartir
FaceBook  Twitter  

CETRAA i GANVAM incorporen a l'agenda política europea la relació tallers - asseguradores

L'Associació Nacional de Venedors i Reparadors de Vehicles (GANVAM) i la Confederació Espanyola de Tallers de Reparació d'Automòbils i Afins (CETRAA) han portat a l'agenda política europea la relació entre tallers i asseguradores, amb l'objectiu d'abordar el desequilibri actual.

En una roda de premsa de CECRA, el Consell Europeu del Comerç i la Reparació de l'Automòbil, es va presentar el "Manifest per una mobilitat innovadora i preparada per al futur". CECRA prioritzarà la denúncia de males pràctiques de companyies d'assegurances, especialment en relació amb els tallers.

La denúncia es basa en pràctiques abusives, com la fixació unilateral de tarifes de mà d'obra, estimacions per sota dels temps reals de reparació i possible col·lusió entre asseguradores. El manifest destaca la dependència econòmica dels perits i la imposició de proveïdors de recanvis per part d'algunes asseguradores.

CECRA busca solucions a aquestes problemàtiques comunes i ha iniciat contactes a escala europea amb organitzacions internacionals. Les relacions entre tallers i asseguradores es consideren prioritàries en l'agenda europea, juntament amb temes com el marc regulador de la distribució, l'accés a dades de vehicles connectats, descarbonització, electrificació i capacitació del personal.

La denúncia es basa en pràctiques abusives, com la fixació unilateral de tarifes de mà d'obra, estimacions per sota dels temps reals de reparació i possible col·lusió entre asseguradores. El manifest destaca la dependència econòmica dels perits i la imposició de proveïdors de recanvis per part d'algunes asseguradores.

CECRA busca solucions a aquestes problemàtiques comunes i ha iniciat contactes en l'àmbit europeu amb organitzacions internacionals. Les relacions entre tallers i asseguradores es consideren prioritàries en l'agenda europea, juntament amb temes com el marc regulador de la distribució, l'accés a dades de vehicles connectats, descarbonització, electrificació i capacitació del personal.

 

Sobre CETRAA

CETRAA (Confederació Espanyola de Tallers de Reparació d'Automòbils i Afins) és una institució que agrupa 29 associacions provincials del sector del manteniment i reparació del vehicle. Fundada en 1979, la confederació és present en 16 comunitats autònomes del territori espanyol, representant i defensant els interessos de prop de 20 000 empreses del sector del manteniment i reparació de l'automòbil, i informant els automobilistes sobre els seus drets i obligacions referent al manteniment dels seus vehicles. En l'àmbit europeu, CETRAA també s'inclou en diversos grups de treball juntament amb altres organismes internacionals amb la finalitat d'oferir el màxim suport als seus associats.

Sobre GANVAM
GANVAM és l'associació degana i més representativa de la distribució d'automòbils d'Espanya. Fundada en 1957, és una organització transversal que agrupa concessionaris i serveis oficials, compravendes i tallers independents. Defensa els interessos de distribuïdors que embenin tant vehicles nous com usats i agrupa companyies que distribueixen i reparen tota mena de vehicles: turismes, industrials, motos i tractors agrícoles, així com empreses afins (perits, gestors...). En conjunt, aquestes empreses venen i donen servei a més del 80% del parc mòbil espanyol. Dins de l'escenari internacional, és membre de la junta directiva de CECRA (Comitè Europeu del Comerç i la Reparació de Vehicles).

Compartir
FaceBook  Twitter  

Normativa sobre la protecció dels treballadors contra els riscos sobre l'exposició a agents cancerígens

Et recordem que el Govern ha publicat el Reial Decret 427/2021, que modifica el Reial decret 665/1997.


Aquesta nova normativa ha ampliat les substàncies químiques i activitats que es consideren cancerígens. En conseqüència, es consideren activitats amb exposició a agents químics cancerígens i, per tant, s'aplica el Reial Decret 665/1997 a les següents tasques:

 

  • Contacte amb lubricants i olis utilitzats de motor de combustió, com ara canvis d'oli de cotxes, motos, camions, tractors, embarcacions, i reparacions de motors de combustió. En aquest cas, els treballadors han de fer servir guants de protecció adients contra agressions químiques.
  • Inhalació de concentracions significatives d'emissions de fums de motors dièsel. Es requereix una avaluació higiènica i, si és necessari, millorar els sistemes de ventilació per reduir l'exposició dels treballadors als fums de motor dièsel.
  • Tasques de neteja amb dissolvent de tricoletilà o amb dissolvents orgànics d'hidrocarburs aromàtics policíclics. Es recomana fer servir netejadors ecològics que no continguin dissolvents orgànics volàtils i, en cas necessari, complir amb els valors límits establerts i dur a terme una avaluació higiènica.


És aconsellable que les empreses afectades contactin amb el seu servei de prevenció per determinar si és necessària una avaluació higiènica o una justificació tècnica per assegurar que els treballadors exposats no superin els valors límits establerts.

Pel que fa als treballadors exposats als agents químics considerats cancerígens, les empreses ja han d'aplicar les següents accions:

 
  • Limitar les quantitats de l'agent cancerigen o mutagen al lloc de treball.
  • Limitar el nombre de treballadors exposats al mínim necessari.
  • Adoptar mesures higièniques, com la neteja regular de sòls, parets i altres superfícies.
  • Prohibir que els treballadors mengin, beguin o fumin en les zones de treball amb exposició.
  • Vetllar per l'etiquetatge adequat dels recipients, envasos i instal·lacions que continguin agents cancerígens.
  • Cal assegurar el correcte rentat o descontaminació de la roba de treball o protecció, i vetllar perquè aquesta roba no es porti al domicili dels treballadors.
  • Proporcionar indrets o taquilles per a guardar de manera separada la roba de treball o protecció.

 

A més, els treballadors exposats a agents cancerígens tenen dret a disposar de temps dins de la jornada laboral per a la seva neteja personal.

 
Compartir
FaceBook  Twitter  

Bones Festes!

MicrosoftTeams-image.png

Compartir
FaceBook  Twitter