Aplicació del marge comercial sobre el preu net del recanvi

Hem detectat que alguns comerciants de recanvis o accessoris facturen al taller els subministraments a preu net i dóna llibertat al taller per incrementar el preu amb el marge comercial que el taller consideri.

En aquest sentit informar-vos que aquest fet és contrari a la normativa de Consum, que ja des de 1984 prohibia al taller augmentar els preus del recanvis. Actualment està regulat a l'article 127 de la Llei General de Defensa dels Consumidors i Usuaris, la qual estableix:

Que queda prohibit incrementar els preus dels recanvis que s'apliquin a les reparacions i carregar per mà d'obra, trasllat o visita quantitats superiors la mitjana dels costos estimats a cada sector, habent-se de diferenciar a la factura els diferents conceptes. La llista de preus de recanvi haurà d'estar a disposició del públic.

Com que el taller no és comerciant de recanvi, aquesta llista no la te exposada al públic, per tant, el criteri que està seguint l'Administració és que el preu del recanvi és el preu de venta al públic que publicita el comerciant o el fabricant.

Val la pena recordar que el Decret regulador de l'activitat de tallers a Catalunya, el 298/93, que és pràcticament el mateix que l'anterior el 1457/86, estableix que el taller ha de tenir a disposició del client la justificació de l'origen i del preu del recanvi que aplica a les reparacions.

Si el taller equivocadament confon el descompte que te per la compra del recanvi, del qual se'n fa responsable, amb un augment del preu, s'arrisca a una sanció per part de l'Agència Catalana de Consum.

Aquest aspecte no te a veure amb el dret del taller a quedar-se el descompte que pugui obtenir del comerciant, ja que el Codi Civil ho permet i d'alguna manera el taller ha de respondre davant del client de la qualitat de la peça.

Compartir
FaceBook  Twitter