Tinc un vehicle al taller que no em passen a recollir, què puc fer?

Una consulta molt habitual és el cas del vehicle abandonat. El primer pas que s'ha de fer és comprovar de qui és el vehicle i si té limitació de domini en el Registre de la Direcció General de Trànsit.

Qualsevol tràmit o reclamació que s'hagi de fer, ha de ser coneguda pel propietari del vehicle.

La primera obligació del taller és fer signar l'encàrrec de servei a qui hagi portat el vehicle, fins i tot si és el gruista. Com dipositari del vehicle, la llei de Consum ens exigeix que el que diposita el vehicle tingui al menys un comprovant d'aquest dipòsit. Aquesta signatura i comprovant no sols és una obligació, sinó el primer pas de la deguda organització que qualsevol empresa ha de seguir. 

Quan es tingui la confirmació de la identitat del propietari del vehicle, ja es pot fer el primer pas, que és establir el càrrec de la despesa d'estada. Adjuntem un model de text que es pot enviar via burofax al propietari del vehicle, que segons el mateix Codi Civil és l'únic que té l'obligació de fer el pagament del servei, encara que no sigui qui ens l'ha portat o encarregat la feina.

Si aquesta reclamació no té èxit, s'ha de decidir si volem reclamar l'import que se'ns deu, o si volem treure el vehicle del taller.

Si el el decurs de dos mesos no passen a recollir el vehicle, podem aplicar l'article 86 de la Llei de Seguretat Vial que permet que el taller pugui rebre un permís de la Direcció General de Trànsit per portar el vehicle a un desballestador i donar-lo de baixa.

Adjuntem un model de carta que hem d'enviar via burofax al propietari del vehicle, i alhora el model d'escrit que hem d'adreçar a Trànsit, sol.licitant el tractament residual del vehicle.

Compartir
FaceBook  Twitter