Normativa sobre la protecció dels treballadors contra els riscos sobre l'exposició a agents cancerígens

Et recordem que el Govern ha publicat el Reial Decret 427/2021, que modifica el Reial decret 665/1997.


Aquesta nova normativa ha ampliat les substàncies químiques i activitats que es consideren cancerígens. En conseqüència, es consideren activitats amb exposició a agents químics cancerígens i, per tant, s'aplica el Reial Decret 665/1997 a les següents tasques:

 

  • Contacte amb lubricants i olis utilitzats de motor de combustió, com ara canvis d'oli de cotxes, motos, camions, tractors, embarcacions, i reparacions de motors de combustió. En aquest cas, els treballadors han de fer servir guants de protecció adients contra agressions químiques.
  • Inhalació de concentracions significatives d'emissions de fums de motors dièsel. Es requereix una avaluació higiènica i, si és necessari, millorar els sistemes de ventilació per reduir l'exposició dels treballadors als fums de motor dièsel.
  • Tasques de neteja amb dissolvent de tricoletilà o amb dissolvents orgànics d'hidrocarburs aromàtics policíclics. Es recomana fer servir netejadors ecològics que no continguin dissolvents orgànics volàtils i, en cas necessari, complir amb els valors límits establerts i dur a terme una avaluació higiènica.


És aconsellable que les empreses afectades contactin amb el seu servei de prevenció per determinar si és necessària una avaluació higiènica o una justificació tècnica per assegurar que els treballadors exposats no superin els valors límits establerts.

Pel que fa als treballadors exposats als agents químics considerats cancerígens, les empreses ja han d'aplicar les següents accions:

 
  • Limitar les quantitats de l'agent cancerigen o mutagen al lloc de treball.
  • Limitar el nombre de treballadors exposats al mínim necessari.
  • Adoptar mesures higièniques, com la neteja regular de sòls, parets i altres superfícies.
  • Prohibir que els treballadors mengin, beguin o fumin en les zones de treball amb exposició.
  • Vetllar per l'etiquetatge adequat dels recipients, envasos i instal·lacions que continguin agents cancerígens.
  • Cal assegurar el correcte rentat o descontaminació de la roba de treball o protecció, i vetllar perquè aquesta roba no es porti al domicili dels treballadors.
  • Proporcionar indrets o taquilles per a guardar de manera separada la roba de treball o protecció.

 

A més, els treballadors exposats a agents cancerígens tenen dret a disposar de temps dins de la jornada laboral per a la seva neteja personal.

 
Compartir
FaceBook  Twitter  

CETRAA i GANVAM incorporen a l'agenda política europea la relació tallers - asseguradores

L'Associació Nacional de Venedors i Reparadors de Vehicles (GANVAM) i la Confederació Espanyola de Tallers de Reparació d'Automòbils i Afins (CETRAA) han portat a l'agenda política europea la relació entre tallers i asseguradores, amb l'objectiu d'abordar el desequilibri actual.

En una roda de premsa de CECRA, el Consell Europeu del Comerç i la Reparació de l'Automòbil, es va presentar el "Manifest per una mobilitat innovadora i preparada per al futur". CECRA prioritzarà la denúncia de males pràctiques de companyies d'assegurances, especialment en relació amb els tallers.

La denúncia es basa en pràctiques abusives, com la fixació unilateral de tarifes de mà d'obra, estimacions per sota dels temps reals de reparació i possible col·lusió entre asseguradores. El manifest destaca la dependència econòmica dels perits i la imposició de proveïdors de recanvis per part d'algunes asseguradores.

CECRA busca solucions a aquestes problemàtiques comunes i ha iniciat contactes a escala europea amb organitzacions internacionals. Les relacions entre tallers i asseguradores es consideren prioritàries en l'agenda europea, juntament amb temes com el marc regulador de la distribució, l'accés a dades de vehicles connectats, descarbonització, electrificació i capacitació del personal.

La denúncia es basa en pràctiques abusives, com la fixació unilateral de tarifes de mà d'obra, estimacions per sota dels temps reals de reparació i possible col·lusió entre asseguradores. El manifest destaca la dependència econòmica dels perits i la imposició de proveïdors de recanvis per part d'algunes asseguradores.

CECRA busca solucions a aquestes problemàtiques comunes i ha iniciat contactes en l'àmbit europeu amb organitzacions internacionals. Les relacions entre tallers i asseguradores es consideren prioritàries en l'agenda europea, juntament amb temes com el marc regulador de la distribució, l'accés a dades de vehicles connectats, descarbonització, electrificació i capacitació del personal.

 

Sobre CETRAA

CETRAA (Confederació Espanyola de Tallers de Reparació d'Automòbils i Afins) és una institució que agrupa 29 associacions provincials del sector del manteniment i reparació del vehicle. Fundada en 1979, la confederació és present en 16 comunitats autònomes del territori espanyol, representant i defensant els interessos de prop de 20 000 empreses del sector del manteniment i reparació de l'automòbil, i informant els automobilistes sobre els seus drets i obligacions referent al manteniment dels seus vehicles. En l'àmbit europeu, CETRAA també s'inclou en diversos grups de treball juntament amb altres organismes internacionals amb la finalitat d'oferir el màxim suport als seus associats.

Sobre GANVAM
GANVAM és l'associació degana i més representativa de la distribució d'automòbils d'Espanya. Fundada en 1957, és una organització transversal que agrupa concessionaris i serveis oficials, compravendes i tallers independents. Defensa els interessos de distribuïdors que embenin tant vehicles nous com usats i agrupa companyies que distribueixen i reparen tota mena de vehicles: turismes, industrials, motos i tractors agrícoles, així com empreses afins (perits, gestors...). En conjunt, aquestes empreses venen i donen servei a més del 80% del parc mòbil espanyol. Dins de l'escenari internacional, és membre de la junta directiva de CECRA (Comitè Europeu del Comerç i la Reparació de Vehicles).

Compartir
FaceBook  Twitter  

Zona de Baixes Emissions (ZBE) Terrassa

A principis del 2024, entrarà en funcionament la Baixes Emissions (ZBE) de Terrassa en resposta als episodis de contaminació per NO2. A partir de l'1 de maig del 2025, aquesta iniciativa passarà a ser permanent, aplicant-se de dilluns a divendres durant els dies laborables, entre les 7h i les 20h.

La posada en marxa de la ZBE implica una restricció significativa de la circulació dels vehicles que no disposen de distintiu ambiental de la DGT, ja que aquests són considerats els més contaminants. Malgrat això, es preveuen casos excepcionals, categoritzats en tres tipologies: exempcions (de caràcter permanent), moratòries (de durada determinada però continuada) i autoritzacions (temporals i diàries). Aquestes excepcions consideraran diverses situacions, com ara la presència de persones amb mobilitat reduïda, vehicles especials, famílies amb ingressos limitats, entre d'altres.

L'Ajuntament ha detectat 20 tallers que es troben dins de la ZBE, però considera que no els implicarà cap impacte econòmic donat que poden sol·licitar una autorització temporal per accedir i circular de forma esporàdica en atenció i servei que presten.

Si formeu part d'aquest grup i voleu més informació informeu-nos-ho

Fins al pròxim dia 21 de desembre de 2023 (inclòs) està obert el període d'exposició pública per presentar al·legacions, després que el Ple Municipal ordinari del mes d'octubre aprovés inicialment la nova Ordenança.

Compartir
FaceBook  Twitter  

Bones Festes!

MicrosoftTeams-image.png

Compartir
FaceBook  Twitter  

Desafiaments dels Tallers de Reparació de Vehicles

 El món dels tallers de reparació de vehicles enfronta diversos desafiaments que impacten directament en la seva activitat. A continuació, destaquem els més rellevants:
 

Problemes del Sector

  • Els tallers de reparació de vehicles, com a part de la indústria del sector metall, es veuen afectats per la manca de professionals i pràctiques inadequades de certes companyies, la qual cosa pot conduir al declivi del sector. 
Factors que afecten l'activitat
 
  • A part dels augments en els costos energètics i la manca o retard en la recepció de peces de recanvi, hi ha altres factors externs a l'activitat que interfereixen amb la tasca diària de manteniment i reparació de vehicles de tota mena.
Garantia de seguretat viària
 
  • Els tallers es dediquen a manteniments preventius i a reparar avaries de diversos components per garantir la seguretat viària, prevenint accidents de trànsit i minimitzant els riscos de lesions en els desplaçaments de les persones.

Ciutadania i desplaçaments:

  • Amb un elevat nombre de desplaçaments diaris, és vital assegurar un adequat manteniment i reparació dels vehicles, ja que aquest és majoritàriament privat (41,3%) en comparació amb el transport públic (15,4%).

Necessitat de personal qualificat:

 
  • És crucial disposar de personal qualificat en els tallers, especialment davant dels nous models de mobilitat que ja es veuen a les carreteres. La formació contínua és essencial per mantenir-se actualitzat.

Manca de Mà d'Obra:

  • Malgrat la demanda de feina, els tallers experimenten una manca de mà d'obra qualificada. És desconcertant que, tot i la necessitat de treballadors, alguns no considerin el sector com una opció laboral de futur.

 

Compartir
FaceBook  Twitter